Painonnoston suosia jatkaa nousuaan ja painonnoston terveysvaikutukset tunnistetaan. Yhä useammat haluavat oppia nostot teknisesti oikein ja aiemmin hieman pelätty painojen nostelu on suosittua nyt kaiken ikäisten keskuudessa.

Painonnosto kehittää niin liikkuvuutta, räjähtävyyttä kuin tuiki tärkeitä keskivartalon lihaksia. Oikeaoppisesti suoritettu painonnostoliike, jossa voima lähtee jaloista ja keskivartalosta, on mitä parhain harjoitusmuoto jokaiselle lajista ja urheilutaustasta riippumatta.

CrossFit -harjoittelussa painonnostoliikkeitä käytetään yhtenä osana treenejä eikä vähiten juuri CrossFit -harrastajien ansiosta painonnoston suosio onkin noussut kohisten. Luontevasti myös täällä Espoossa kaupunkimme ainoa virallinen painonnostoseura Kasitonnisen Urheilijat ry on muodostanut kotipaikkansa oman CrossFit 8000 -salimme yhteyteen.

Kasitonnisen Urheilijat ry järjestää painonnostovalmennusta niin painonnoston vasta-alkajille, harrastajille kuin painonnostossa kilpailemisesta kiinnostuneille. Harrastuksen edetessä seuramme kautta voit osallistua turvallisesti ja tutussa ympäristössä myös kilpailutoimintaan seuran järjestämien omien kilpailujen kautta.

Vasta-alkajana mukaan pääset parhaiten alkeiskurssin kautta, jonka varaat suoraan verkkokaupastamme.

Harrasteryhmän ja masters kisaryhmän sekä nuorten kisaryhmän treenivuorot löydät nettisivuilta ja mukaan pääset [email protected] sähköpostin kautta.

Lataa myös painonnostoharjoittelu Espoossa opas.

Painnostoharjoittelun etuja

Painonnostoliikkeet eli tempaus ja työntö opettaa sinulle liikemallit ja -tekniikat, joista on hyötyä monissa arjen askarissa, kuten tavaroita nostettaessa tai siirtäessä tai esimerkiksi pallopelejä pelattaessa. Kehonhallinta, liikkuvuus, voima ja etenkin nopeusvoima, jota tulee harvemmin itse harjoiteltua, kehittyvät painonnostoharjoittelun myötä.

Ikääntyessä painonnosto pitää myös huolen siitä, että keholle on tarpeeksi ulkoista ärsykettä ja lihaskato eli sarkopenia, joka vaanii jo 35 ikävuoden jälkeen ei pääse yllättämään liiaksi.

 

Kehonhallinta

Hyvä tekniikka painonnostossa edellyttää erinomaista kykyä hahmottaa oman kehon asentoja niin  paikallaan kuin nopeassa liikkeessä. Painonnosto on toiminnallista voimaharjoittelua parhaimmillaan ja kehonhallinta kehittyy painonnostoharjoittelussa tehokkaasti.

 

Liikkuvuus

Painonnosto edellyttää huomattavasti enemmän liikkuvuutta kuin useimmat urheilulajit ja muut voimaharjoittelun muodot. Kuka tahansa hyötyy nilkkojen, lonkkien, rintarangan ja olkanivelten liikkuvuuden kehittämisestä. Painonnoston harjoitteleminen itsessään kehittää liikkuvuutta.

 

Voima

Painonnosto kehittää tehokkaasti voimatasoja. Harjoitusten aikana tulee usein kymmeniä kyykkyjä itse nostotekniikoiden harjoittelussa. Lisäksi tulevat painonnostoa tukevat monipuoliset apuliikkeet kuten, etu-, taka- ja askelkyykyt, erilaiset vedot ja keskivartaloliikkeet.

 

Nopeusvoima

Painonnostoliikkeet ja niiden johdannaiset ovat loistava vaihtoehto voimakkaan ja räjähtävän lannesaranan opettamiseen ja vahvistamiseen. Lantion, polvien ja nilkkojen räjähtävä ojennus on rinnallevedon ja tempauksen ydin. Painonosto kehittää kykyä tuottaa nopeasti voimaa.

 

Skaalattavuus

Painonnostoharjoittelua voi skaalata laidasta laitaan hyvin pienin askelin. Harjoittelu aloitetaan keppijumpalla josta edetään asteittain painoharjoitteluun. Skaalattavuus liittyy myös liikevalintoihin ja harjoitteita voidaan tehdä liikkuvuusrajoitteet huomioiden. Jos liikkuvuus on ongelma, niin nostojen tekeminen esimerkiksi riipusta ja päättäminen raakaan asentoon, jossa lantio ei mene alle menossa polvilinjan alapuolelle, ovat yksi vaihtoehto.