Seniors-ryhmä harjoittelee KORONA-aikanakin

CrossFit 8000 oma CrossFit Seniors – treeniryhmä oli ensimmäinen, jonka treenit jouduttiin siirtämään KORONA-viruksen vuoksi saliltamme kotiharjoiteluksi. Mistä ryhmästä on oikein kyse ja mitä ryhmälle kuuluu nyt?

CrossFit 8000 Seniors

Seniors -ryhmämme sai alkunsa vuonna 2014, kun pohdittiin, että suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle palveluita myös heille tarvittaisiin. Pidimme boksillamme luennon voimaharjoittelun tärkeydestä ikääntyessä ja sarkopenian eli lihaskadon hidastamisesta. Tämä tuntui puhuttelevan eläkkeelle siirtyneitä vielä hyväkuntoisia miehiä ja naisia, vaikkakin heidän keskuudessaan hyvä kunto miellettiin usein vain kestävyyteen perustuvaksi eikä kuntoa nähty vielä yhtä monipuolisesti, kuten CrossFit sen määrittelee.

Mukaan lähti aluksi meillä CrossFit WODeissä käyvien isejä ja äitejä ja homma startattiin liikkeelle. Ensimmäisissä treeneissä oli neljä innokasta. Ryhmä kasvoi pikkuhiljaa ja nykyään ringissä on jo yli kolmisenkymmentä eläkkeelle ehtinyttä treenaajaa. CrossFit Seniors -ryhmämme kokoontuu boksillamme aina maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 11 valmentajan ryhmälle suunnitteleman, toiminnallisen harjoittelun parissa.

Alkulämmittely

Maksimivoima

Voimakestävyys

Toiminnallinen harjoittelu

Monipuolista harjoittelua mukautettuna

Treeneissä keskitytään etenkin tasapainotaitojen, liikkuvuuden, voimaharjoittelun ja hengitys- ja verenkiertoelimistön toiminnan parantamiseen erilaisten, hauskojen ja vaihtelevien harjoitteiden avulla. Jokaisella harjoituksella on mukana valmentaja ja treeniohjelma on suunniteltu ryhmän tason mukaisesti progressiivisesti eteneväksi. Erilaiset rajoitteet, kuten polven kulumat, olkapään vajaa liikerata tai muut iän mukanaan tuomat vaivat otetaan harjoittelussa huomioon ja tilanteen mukaan treenaajalle annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä.


Yhdessä tehdään tuloksia

On ollut huikeaa seurata, kuinka innoissaan tämä ryhmä yhdessä kokoontuu ja kuinka hieno ryhmähenki porukalla on saatu aikaan. Myös treenitulokset ovat olleet maarittelevia, ja jos joku väittää, etteikö ikääntyessä saa tuloksia aikaiseksi, niin se ei kyllä pidä paikkaansa. Viimeisen vuoden aikana etenkin liikkuvuus ja tasapainotaidot ovat menneet hurjasti eteenpäin. Säännöllinen voimaharjoittelu ja monipuolinen treenaaminen on näkynyt konkreettisesti myös treenaajiemme arjessa ja portaiden nouseminen sekä pihatöiden tekeminen on sujunut nyt erään ryhmäläisemme sanoin entistäkin kevyemmin. Treenijakson aikana myös lihasmassaa saatiin InBody -mittauksen mukaan lisättyä, joten ikä ei missään nimessä ole este edes kehonkoostumuksen parantamiselle.


Korona-virus toi haasteita valmentamiseen

Valmentajan läsnäolo, motivointi ja ryhmän tuki ovat vieneet treeniryhmäläisiä hienosti eteenpäin, mutta Korona-viruksen tuleminen meidän kaikkien arkeen, uhkasi se treeniryhmäämme nyt pahemman kerran. Kuinka saadaan treenit jatkumaan, jotta kuntotaso pysyy tai jopa paranee etenkin näiden Korona -viruksen ns. riskiryhmään kuuluvien joukossa, jotka eivät salille voi tulla?

Ryhmän valmentajat, jotka olivat treenaajille tuttuja, suunnittelivat ja ohjeistivat treenit nyt sähköpostin ja videoiden välityksellä. Harjoituksissa käytettiin valmennustunneilta tuttuja liikkeitä ja treenivälineinä käytettiin jokaisen kotoa löytyviä tavaroita, kuten juomapulloja tai lisäpainoin täytettyjä reppuja sekä harjan varsia. Valmentajat näyttivät liikkeet Youtube -vidoilla ja treenaajat tekivät harjoitukset kotioloissa. Lisäksi ryhmälle muodostettiin oma Whatssapp -keskusteluryhmä, jossa oli mahdollisuus kysyä harjoittelusta sekä jakaa omia treenifiiliksiä myös muille.

Ylöstyönnöt kotona

Etykyykyt mökillä

Askelkyykyt olohuoneessa

Punnerrukset työhuoneessa

Ryhmän tuki on tärkeää vaikeinakin hetkinä

Ainakin tämän treeniryhmän osalta, erikoisjärjestelymme näyttivät onnistuneilta ja Seniors-ryhmämme jäsenet ovat tehneet treenit motivoituneina. Whatsapp-ryhmä on täyttynyt treenikuvilla ja treenikavereiden tsempeillä. Olemme niin iloisia, että pystyimme tilanteesta huolimatta tarjoamaan ”sennuillemme” harjoittelua ja rakentamamme, tiettävästi Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut CrossFit Senior-ryhmä pystyi jatkamaan treenaamista ilman turhia taukoja.


Jatketaan liikkumista myös kotioloissa

Vaikka liikkuminen onkin haastavaa, niin etenkin nyt on erityisen tärkeää pitää kunnosta hyvää huolta. Verenpainetauti ja diabetes ovat yleisimmät sairaudet Koronaan -kuolleiden keskuudessa. Näihin tauteihin paras lääke, niin kuin moneen sairauteen, on monipuolinen liikunta. Mikäli liikkuminen kotioloissa vähentyy, riskit näin olleen lisääntyvät. Toivommekin, että myös kaikki muut ja etenkin riskiryhmäläiset pystyvät liikkumaan tilanteesta huolimatta. Ehkä joku motivoituukin tästä tekstistä ja ottaa boksillamme toimivan Seniors -ryhmämme innokkuudesta mallia.


Syksyllä treenataan taas yhdessä

Toivottavasti saisimme taudin myös selätettyä siten, että pääsisimme ryhmän kanssa jo syksyllä kokoontumaan yhdessä. Mikäli erityisjärjestelyjä tarvitaan myös silloin, olemme niihin valmiita ja tulemme kehittämään myös etävalmennuspalveluitamme senior-kohderyhmälle entisestään.

Mikäli sinä olet kiinnostunut tutustumaan tai liittymään CrossFit Seniors -ryhmäämme, jätä meille yhteystietosi, niin lupaamme pitää sinut ajan tasalla ryhmän toiminnasta.